W obecnym czasie, szczególnie w czasie cieplejszych pór roku, konieczne jest wybranie odpowiedniego rodzaju parasoli do ogródków restauracyjnych. Pełnią one bardzo ważna funkcję, gdyż przede wszystkim chronią gości restauracyjnych przed słońcem, oraz opadami deszczu. aby tak było, bardzo ważne jest wybranie odpowiedniego ich rodzaju.

Rodzaje parasoli ogrodowych do restauracji

Obecnie na rynku dostępnych jest wiele różnych modeli parasoli, które mogą być stosowane w ogródkach restauracyjnych, oraz przydomowych. Przykładem mogą być kwadratowe parasole ogrodowe do restauracji, które cieszą cieszą się bardzo wysoką popularnością ze względu na wysoką jakość wykonania, oraz ciekawy design. W przypadku wyboru parasoli restauracyjnych, bardzo ważną rolę odgrywa wysoka jakość wykonania. Czasze takich parasoli, uformowane w kształt kwadratu, mają za zadanie skutecznie powstrzymywać promieniowanie słoneczne. Ich kwadratowy kształt sprawia, że można ich ustawić obok siebie w bardzo bliskiej odległości ,w porównaniu do parasoli o standardowym, o okrągłym kształcie. Pozwala to na znacznie bardziej efektywne wykorzystanie wolnej przestrzeni ogródka restauracyjnego. Biorąc pod uwagę planowane wykorzystanie takich parasoli przez kilka sezonów, materiał ich czaszy, oraz stelażu, powinien być również odporny na wilgoć. Z tego względu, czasza powinna być barwiona od strony spodniej, co znacznie zwiększa jej odporność na blaknięcie.

Jeżeli chodzi o materiał wykonania stelażu, może być on wykonany albo ze stali, albo z drewna, bądź też aluminium. Najbardziej praktyczne wydają się parasole ze stelażem aluminiowym. Warto jednak pamiętać że parasole te wymagają większego obciążenia podstawy. Parasole restauracyjne ze stelażem drewnianym również zapewniają większą lekkość, ale wymagają dawniej ochrony przed wilgocią, na przykład dzięki ich impregnacji. Zaleta takiego wykonania stelażu jest z całą pewnością bardzo ciekawy wygląd. Parasole ze stelażem stalowym, są najbardziej solidne, przede wszystkim na silne podmuchy wiatru. Z drugiej strony takie parasole są najbardziej ciężkie, co sprawia, że przenoszenie tych parasoli do miejsca składowania po sezonie wymaga najwięcej wysiłku. Parasole restauracyjne można zaobserwować w pobliżu większości punktów gastronomicznych. Ważne jest by spełniały one pewne wymogi jakościowe. Szczególnie istotna jest w ich przypadku odporność na wilgoć oraz innego rodzaju warunki atmosferyczne. Ważną rolę odgrywa również kształt takich parasoli, który umożliwia ustawienie ich bardzo blisko siebie w większej ilości.