Zakłady zajmujące się przetwórstwem mięsa muszą dbać o wiele aspektów produkcji. Liczy się jakość produktów, ich świeżość, smak i zapach, ponieważ od tego zależy, czy klienci będą chcieli wracać do produktów danej firmy.
Drzwi chłodnicze muszą być szczelne
Warunki pracy w zakładzie muszą być sterylne i zgodne z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy, dopasowanych do specyfiki branży. Inaczej w produktach mogą znaleźć się bakterie czy wirusy powodujące zatrucia i choroby. Żeby produkcja była sprawna to ważne jest przechowywanie żywności. Na początku do zakładu trafia ona jako świeża, a następnie zostaje poddana przetworzeniu. Mogą tu zachodzić różne procesy. Czasem mięso jest jedynie dzielone na poszczególne części, na przykład udka, skrzydełka i piersi z kurczaka. Czasem też usuwa się kości, czy kroi mięso na cząstki gulaszowe. Mięso może być przyprawiane i sprzedawane jako zestaw na grilla czy do pieczenia w piekarniku. Zakład przetwórstwa mięsnego może także przygotowywać dania gotowe do podania, to znaczy mięso ugotowane, upieczone, wysmażone. Bez względu na to co jest sprzedawane to w każdym zakładzie zajmującym się mięsem muszą znaleźć się pomieszczenia chłodnicze sporej wielkości.
Chłodni w przedsiębiorstwie może być kilka. Mięso standardowo bez względu na stopień przetworzenia musi być przechowywane w temperaturze bliskiej zeru. Jeśli jednak oferowane są także mrożonki z mięsem, czy też mięso głęboko mrożone to potrzebna jest inna chłodnia, gdzie temperatura będzie o wiele niższa, na przykład na poziomie minus dwudziestu stopni. Każde takie pomieszczenie będzie posiadało drzwi chłodnicze do mroźni. Są one zamykane i otwierane automatycznie, najczęściej na kod czy identyfikator pracownika. Dzięki temu do chłodni nikt przypadkiem się nie dostanie. Drzwi chłodnicze muszą być bardzo szczelne, tak by chłód nie przedostawał się na zewnątrz. Są to zwykle grube, metalowe drzwi, bo one są najbardziej odporne na działanie niskich temperatur, nie będą przy tym pękać, ani się odkształcać. Zakład mięsny powinien posiadać także własny samochód-chłodnię. Dzięki niemu możliwy jest transport zamrożonego lub schłodzonego mięsa do sklepów, hoteli, restauracji, barów, czy szpitali. Jest to rodzaj samochodu dostawczego wyposażonego w agregat chłodniczy, który działa tak samo jak ten w stacjonarnej chłodni.
Na pewno niskie temperatury sprzyjają przechowywaniu oraz transportowaniu mięsa, które inaczej szybko by się psuło i nie nadawało do spożycia. Chłodnie mobilne i stacjonarne to wymóg konieczny w przemyśle spożywczym.